
Informatiedeling en crisiscommunicatie
Het delen van informatie is een belangrijk onderdeel van de hulpverlening bij rampen en grote incidenten — zeker in een grensregio als de Euregio Maas-Rijn. Of het nu gaat om het uitwisselen van kennis en gegevens tussen hulpdiensten of een snelle verspreiding van adviezen aan de bevolking: heldere en afgestemde informatiedeling zorgt ervoor dat dergelijke incidenten doeltreffend kunnen worden aangepakt en dat burgers correct worden geïnformeerd.
Samenwerken = informatie delen
Het vlot delen van informatie is essentieel voor een snelle en efficiënte hulpverlening. Of het nu gaat om operationele informatie-uitwisseling tussen meldkamers en eenheden op het terrein, of om beleidsinformatie tussen overheden en diensten: heldere afspraken zijn cruciaal. Via EMRIC worden drempels weggenomen zodat informatie tijdig en correct kan doorstromen, over taal- en landsgrenzen heen. Hierover zijn de nodige afspraken gemaakt, die worden opgevolgd in verschillende werkgroepen. Daarnaast wordt hier ook tijdens oefeningen regelmatig aandacht aan besteed. Zo bouwen we samen gecoördineerde en doeltreffende aanpak.
Burgers informeren
Bij een grootschalig incident stopt het nieuws niet aan de grens. Burgers verwachten duidelijke informatie, ongeacht of ze in Nederland, België of Duitsland wonen. EMRIC maakt het mogelijk dat hulpdiensten en overheden in crisissituaties hun communicatie op elkaar afstemmen. Zo zorgen we ervoor dat mensen snel, juist en begrijpelijk worden geïnformeerd, in hun eigen taal en via de juiste kanalen.

Liaisons en crisiscommunicatoren
Binnen EMRIC komt er regelmatig een groep van liaisons en crisiscommunicatoren samen die zich specifiek bezighoudt met crisiscommunicatie. Hierin zitten vertegenwoordigers van de EMRIC-partners uit alle drie de landen. Samen maken ze afspraken en wisselen ze kennis en ervaringen uit rond situaties waarin snelle communicatie van levensbelang is.
Naast crisiscommunicatie denken de partners ook steeds meer na over andere vormen van gemeenschappelijke communicatie. Hoe kunnen we inwoners op voorhand informeren over mogelijke risico’s in hun omgeving? Welke informatie helpt hen om zich beter voor te bereiden? Ook hierover zoeken de partners binnen EMRIC naar gezamenlijke strategieën, zodat bewoners op een heldere manier weten waar ze aan toe zijn – ongeacht aan welke kant van de grens ze wonen.
EMRIC meer zichtbaar maken
Tegelijk zet EMRIC ook steeds nadrukkelijker in op het bekendmaken van de eigen initiatieven, acties en samenwerkingen. Zowel naar het brede publiek als naar partners, professionals en beleidsmakers. Want hoe beter men EMRIC kent, hoe sterker de samenwerking.
Nieuws en verhalen

Bosbrandoefening Kreis Heinsberg
Twee brandweercollega's namen in april deel aan een grootschalige bosbrandoefening in Kreis Heinsberg. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hieronder verder!

Eerste netwerkdag natuurbranden in Eupen
Onlangs vond in Eupen de eerste netwerkdag rond natuurbranden plaats. Brandweermannen uit de drie EMRIC-landen kwamen er samen om kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden te delen rond de aanpak van...

Vergadering focusgroep Infectieziekten
Op woensdag 29 januari 2025 heeft de focusgroep Infectieziektenbestrijding vergaderd bij het Gesundheitsamt in Aken. Tijdens deze vergadering waren 19 leden aanwezig.