Overstroming van een woonwijk met huizen

Projecten

Binnen EMRIC wordt niet alleen dagelijks samengewerkt aan operationele hulpverlening, maar ook aan vernieuwende projecten die de grensoverschrijdende samenwerking versterken. HIervoor wordt gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden die geboden worden door de Interreg Euregio Maas-Rijn. Via deze projecten worden concrete verbeteringen uitgewerkt, bijvoorbeeld op het vlak van crisisbeheersing en gezondheid. Op deze pagina lees je meer over enkele initiatieven die aangeven hoe EMRIC samen met diverse partners werkt aan een veiligere euregio.

 

EMRIC is zelf circa 10 jaar geleden ontstaan na twee door Interreg gesubsidieerde projecten, te weten Emric en Emric+. 

Hawkeye

EMRIC neemt deel aan het Hawkeye-project. Meer informatie volgt.

Marhetak

Verbetering van de euregionale samenwerking bij overstromingen

Het doel van het Marhetak-project is het versterken van de samenwerking tussen de euregionale diensten die wettelijk verantwoordelijk zijn voor crisismanagement en weer-, water- en bodemdiensten in tijden van een overstromingscrisis.

Logo van het Interreg-project Marhetak.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg in de vorm van EMRIC, de Overheidsdienst Wallonië, de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken België en het Waterschap Limburg zullen werken aan het op elkaar afstemmen van voorspellingsbeelden, het vergemakkelijken van een uniforme informatievoorziening, het koppelen van gegevensbronnen, het harmoniseren van risicobeoordelingen en crisiscommunicatie. Ten slotte zal het rampenbestrijdingsmateriaal worden geïnventariseerd en waar nodig aangevuld. Het project werd op 12 december 2023 afgesloten met een live-oefening rond beter crisismanagement in de Euregio Maas-Rijn.

Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Marhetak

Dit project wordt in het kader van Interreg V-A Euregio Maas-Rijn uitgevoerd met een ondersteuning van 1.908.003,55 euro door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Pandemric

Onderzoekt de voordelen van euregionale samenwerking ten tijde van een pandemie of grootschalige uitbraak van een infectieziekte

PANDEMRIC is een samenvoeging van de woorden pandemie en EMRIC. PANDEMRIC ondersteunt EMRIC in de werkzaamheden die betrekking hebben tot de COVID-crisis.

Logo van het Interreg-project Pandmric

Aan het begin van de COVID-19-uitbraak werd al snel duidelijk dat het crisisbeleid vaak op nationaal niveau werd uitgevoerd. Bestaande euregionale netwerken werden min of meer overruled. Discoördinatie tussen de landen zorgde voor tal van knelpunten in de grensregio’s, die nadelig bleken te zijn voor de burgers in de Euregio Maas-Rijn (EMR). PANDEMRIC richt zich daarom op het bevorderen van de euregionale samenwerking in geval van een pandemie of een grootschalige uitbraak van een besmettelijke ziekte.

Meer informatie hierover kan je vinden op de website van Pandemric.

Het Pandemric-project is uitgevoerd in de periode: maart 2020 tot en met 31 augustus 2021.

Nieuws en verhalen

Twee brandweermannen poseren lachend met collega's op de achtergrond in een bosrijke omgeving.

Bosbrandoefening Kreis Heinsberg

Twee brandweercollega's namen in april deel aan een grootschalige bosbrandoefening in Kreis Heinsberg. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hieronder verder!

Groep brandweerlieden poseert voor een rode brandweerwagen

Eerste netwerkdag natuurbranden in Eupen

Onlangs vond in Eupen de eerste netwerkdag rond natuurbranden plaats. Brandweermannen uit de drie EMRIC-landen kwamen er samen om kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden te delen rond de aanpak van...

Groep mensen zit aan een tafel in een vergaderruimte, met een presentatie op de achtergrond.

Vergadering focusgroep Infectieziekten

Op woensdag 29 januari 2025 heeft de focusgroep Infectieziektenbestrijding vergaderd bij het Gesundheitsamt in Aken. Tijdens deze vergadering waren 19 leden aanwezig.