Drie ambulances op een grasveld

Rampen en grote ongevallen

Bij rampen en grote ongevallen zijn vaak veel mensen en middelen nodig. Soms zijn die niet allemaal voorhanden in de getroffen regio zelf. In zo’n gevallen is het gebruikelijk dat de buurregio’s extra hulp bieden. In de Euregio Maas-Rijn zijn dat vaak buitenlandse buren, die soms zelfs sneller ter plaatse kunnen zijn dan hulpdiensten uit het eigen land. Dat geldt bij uitstek voor Zuid-Limburg, dat maar een kleine grens heeft met andere Nederlandse regio’s, maar vlak bij België en Duitsland ligt.

EMRIC maakt samenwerking mogelijk

“Goede buren helpen elkaar – zeker in moeilijke momenten”

Dankzij de EMRIC-samenwerking kunnen de hulpdiensten van de drie landen elkaar ook bij grote incidenten snel en goed ondersteunen, ondanks de verschillen die er zijn op vlak van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Er zijn heldere afspraken gemaakt (o.a. via verdragen) over hoe die hulpverlening over de grens verloopt. Zo kan een brandweerkorps, ambulance of speciaal materiaal snel ingezet worden waar het nodig is – ook als dat in een buurland is. De hulpverleningscapaciteiten worden hierdoor vele malen groter. 

Afspraken en procedures

De hulp wordt aangevraagd via de meldkamers, met duidelijke steekwoorden die in het Nederlands, Duits en Frans goed verstaanbaar zijn. In de afspraken staat ook beschreven waar de buitenlandse hulpdiensten ontvangen worden, wie de coördinatie op zich neemt en hoe de samenwerking op het terrein verloopt. Voor medische hulpverlening (Eumed) is bovendien vastgelegd naar welke ziekenhuizen slachtoffers kunnen worden gebracht en hoe patiënten worden geregistreerd.

Naast brandweerzorg en medische hulpverlening zijn er binnen EMRIC ook afspraken over technische hulp en ondersteuning bij incidenten met gevaarlijke stoffen zoals chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen (CBRN-incidenten).

Brandweerwagens

Leren en verbeteren

De meldkamers en diensten in de Euregio werken dagelijks met elkaar samen en wisselen regelmatig informatie uit, zodat ze elkaar goed kennen en snel kunnen schakelen als het nodig is. Daarbij maken ze gebruik van een gezamenlijke webapplicatie en kunnen ze incidenten volgen in de nationale of lokale crisismanagementsystemen (bvb. LCMS of Paragon).

In de focusgroep Crisisbeheersing en Rampenbestrijding (C&R) worden bovenstaande en nieuwe thema’s besproken zoals risicocommunicatie, crisiscommunicatie, het maken van een gezamenlijk risk assessment en een gezamenlijke evaluatie na een incident waarbij meerdere EMRIC-partners betrokken waren. Indien nodig worden aanvullende afspraken gemaakt.

Nieuws en verhalen

Twee brandweermannen poseren lachend met collega's op de achtergrond in een bosrijke omgeving.

Bosbrandoefening Kreis Heinsberg

Twee brandweercollega's namen in april deel aan een grootschalige bosbrandoefening in Kreis Heinsberg. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hieronder verder!

Groep brandweerlieden poseert voor een rode brandweerwagen

Eerste netwerkdag natuurbranden in Eupen

Onlangs vond in Eupen de eerste netwerkdag rond natuurbranden plaats. Brandweermannen uit de drie EMRIC-landen kwamen er samen om kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden te delen rond de aanpak van...

Groep mensen zit aan een tafel in een vergaderruimte, met een presentatie op de achtergrond.

Vergadering focusgroep Infectieziekten

Op woensdag 29 januari 2025 heeft de focusgroep Infectieziektenbestrijding vergaderd bij het Gesundheitsamt in Aken. Tijdens deze vergadering waren 19 leden aanwezig.